Recenzii cărțiAceasta este cartea în care seria devine mai întunecată și mai serioasă ceea ce îi aduce succesul. Unii părinți ar putea să o considere mai violentă, în limita maximă acceptată. Nimeni nu moare în primele trei cărți, dar patru personaje mor în această parte. Harry află cât de întunecat și murdar este guvernul care ar trebui să protejeze oamenii. Au trecut 14 ani de când Cap de Mort a luptat împotriva părinților lui Harry Potter și iată că acum se întoarce la viață sub o formă nouă. Harry Potter, aflat sub un guvern coruptibil și fiind încojurat de evenimente neobișnuite, se îndreaptă către un viitorul incert. Un guven care preferă să pretindă că Harry Potter și Barty Crouch Jr. suferă de o boală psihică decât să recunoască că s-a întors Cap de Mort, este condus de Cornelius Fudge care plănuiește să „colaboreze indirect” cu Cap de Mort ascunzând cavadrele pentru a nu fi înlocuit în funcție.

Un adolescent care nu de mult timp a descoperit că este celebru într-o lume magică înfruntă un vrăjitor care trăiește într-o lume utopică. S-a proiectat Cap de Mort în Harry Potter când i-a ucis părinții? Harry, acum în vârstă de paisprezece ani, este un adolescent cu puterea de a face vrăji și mai avansate dar care are de trecut provocări mai mari. Anul Hogwarts găzduiește Turneul internațional al vrăjitorilor, o competiție care nu a mai fost găzduită de un secol și care acum se organizează în condiții de maximă siguranță de către directorul Dumbledore și guvernatorul Cornelius Fudge. Înscrierea lui Harry în concurs este rezultatul magiei negre, iar colegii și profesorii îl învinuiesc pe Harry Potter că ar fi trișat. Această înscriere se transformă în teamă pe măsură ce Devoratorii de Moarte (adepții fricoși sau loiali ai lui Cap de Mort) apar și provoacă haos în poveste.

O diferență enormă între cărțile anterioare și partea a patra este că J.K Rowling a conturat nu doar inteligența dar și abilitățile lui Hermione. În primele părți Hermoine era prietena inteligentă a lui Harry, dar care nu avea abilitatea de a-și folosi puterile de vrăjitoare în mod eficient pierzând duelul în partea a doua. În partea a patra aceasta a păcălit-o pe Rita Skeeter și a avut putere de a o închide într-un borcan. Hermionei nu-i pasă de statutul de vedetă al lui Harry. Ea dovedește că are curaj, inteligență și putere, iar scopul ei se schimbă, dacă în cărțile anterioare îi oferea lui Harry răspunsurile pe tavă, în acestă carte Harry este nevoit să descopere singur răspunsul la ghicitorile Turnirului. Un lucru care mi-a plăcut la Hermione este transformarea ei într-o fată „frumoasă” din rața urâtă cu dinții mari și păr creț. Un alt lucru grozav despre Hermione în acest segment: nimeni (inclusiv Ron) nu observă că este frumoasă până la bal, pentru că nu ar putea fi deranjată să își piardă timpul aranjându-se. A doua zi, părul ei a revenit la normal, pentru că e dificil de întreținut. J. K. Rowling a ieșit din matricea de gen și eu o aplaud pentru asta. Cine este în căutarea misterului semnificațiilor oferite de J.K. Rowling în seria Harry Potter va găsi răspunsul în ” Cheia secretă a lui Harry Potter” scrisă de John Granger. ( ”Harry Potter și Pocalul de Foc”, J.K. Rowling)Nu de mult, era ținut înfometat de familia lui care îl batjocorea doar pentru că era diferit până când este salvat de Hagrid și descoperă o lume nouă. Dezvoltarea personajelor de J.K. Rowling a fost uimitoare și povestea lui Harry s-a remarcat printre toate cărțile fanteziste care s-au publicat până acum. Îți pare rău pentru Harry Potter în timp ce el locuiește în casa domnului și doamnei Dursley, pe de altă parte, poți trăi bătălia care te lasă uimit. Creația lui J.K.Rowling, Hogwarts și descrierea minunatei școli din carte te lasă cu dorința de a vizita locul și de aprimi o scrisoare de la bufnița magică. Harry îl cunoaște pe Plesneală, profesorul care a păstrat rivalitatea față de tatăl lui Harry și după moartea acestuia, dar care îl protejează pe Harry. Care este misterul lui? Profesorul Plesneală nu are nici o obligație să aibă grijă de Harry când Cap de Mort încearcă să îl ucidă. Citește cartea și vei afla.

Cu siguranță aș recomanda tuturor să citească „Harry Potter și piatra filosofală”. Există o mulțime de detalii interesante pe care filmul nu reușește să le dezvăluie publicului. Aceste detalii adaugă sclipire și distracție cărții și o fac mult mai interesantă decât filmul. Dacă nu ai citit cartea; este timpul să faci acest lucru acum și vei realiza cât de mult a ratat filmul. Un aspect imporant pe care filmul nu l-a prezentat este că primul vrăjitor cunoscut de Harry de vârsta lui era Draco Reacredință. Primul copil care nu s-a temut să vorbească cu Harry, acesta descoperă că și vrijătorii pot fi răutăcioși și aroganți, în urma experienței cu Dudley acesta nu observă nevoile și motivele lui Draco. Rivalitatea din aceștia este mult mai macabră în carte decât în film.Camera Secretelor face efortul cel mai bun de a te lăsa să trăiești povestea după prima carte a seriei. J.K. Rowling s-a inspirat din viața reală când l-a inventat pe profesorul Lockhart care a plagiat toate lucrările sale pentru a deveni profesor, o slujbă care pare a fi ușoară și lipsită de pericole, unde nu trebuie să își demonstreze talentul. Viața bate cartea, iar studenții observă că nici o vrajă nu îi iese. J.K. Rowling surpinde prefect lipsa talentului. Fapte care puteau fi verificate parțial și falsificate să pară că el le-a îndeplinit, vrăjitorii talentați au fost trădați de Lockhart, iar acesta le-a șters memoria pentru a putea minți în continuare. Sună cunoscut? Gândiți-vă la profesorii care v-au oferit pe post de suport de curs un pdf plagiat rezultat din selectarea unor paragrafe de pe mai mullte bloguri de pe Google care nu reprezentau o sursă credibilă și care pretind că informațiile le aparțin.

În acestă carte este prezentat trecutul lui Cap de Mort, când era student la Hogwarts, iar Harry și Ginny comunică cu acesta prin intermediul unu jurnal unde dacă scrii o întrebare aceasta dispare, iar tu primești răspuns de la Cap de Mort, o invenție pre-internet pot spune într-o perioadă când telefoanele și internetul nu erau atât de cunoscute sau folosite în Marea Britanie. Cap de Mort este încă o amenințare majoră pentru vrăjitorii care provin din familii de Încuiați ceea ce este ironic având în vedere originile lui Cap de Mort. Vă îmaginați că atunci când era elev sâsâia la colegi și îi blestema îmbrăcat într-o robă de preot? Dacă în prima carte acesta era un monstru cu ochii roșii, în a doua el este prezentat fiind un tânăr șarmant și cu simțul umorului care își selectează prietenii cu grijă, dar lăsa loc de bună ziua persoanelor pe care nu le place pentru că dorește să obțină beneficii de la acestea. Un posibil politician care nu avea șansă să conducă, fiind pe jumătate vrăjitor, deși își dorea și putere și respect în urma umilințelor suferite la orfelinatul în care a trăit.În partea a treia îi cunoaștem pe prietenii tatălui lui Harry Potter, aceștia fiind Remus Lupin, un vârcolac și Sirius Black, un vrăjitor cu cazier. Aceasta este singura carte în care Cap de Mort nu i-a parte la acțiune dar este menționat. Cartea menționează, bineînțeles, pe „Știi tu cine” de-a lungul întregii povești, dar nu se termină în mod similar cu cartea unu și doi din serie, în schimb, explică misterele cărților unu și doi. Totul nu este așa cum pare în această carte și se bazează pe un complot, cel mai bine organzizat din serie până acum, deși personal mă bucur în continuare de prima carte pentru întreaga prospețime. J.K. Rowling are un mod strălucit de a scrie romane care au toate indiciile în fața ta, iar complotul nu este încă evident până când nu citești sfârșitul romanului. M-am trezit de mai multe ori, citind complotul răsucitor din această carte, ochii s-au mărit literalmente în așteptarea a ceea ce urma să se întâmple în continuare și asta mă duce la punctul următor credeam că Sirius Black o să îl omoare pe Harry și că probail Cap de Mort trăiește în Sirius Black. Nu mă așteptam să aflu că Sirius Black se poate transforma în câine sau că dementorii nu îl pot recunoaște astfel s-au că el era nevinovat. Este posibil că Pleasneală a complotat cu Cap de Mort și Petter Petgrew pentru a îl trimite pe Sirius în închisoarea Azkaban?

Observ că profesorul Pleasneală are un conflic puternic cu Sirius Black și că acesta îi caută ”nod în papură”, se pare că acesta nu este mulțumit de faptul că Harry avea în posesie harta jefuitorilor. După nume putem intui de ce Vernon, Plesneală și Petunia nu îl suportau pe James Potter și din ce cauză s-au răzbunat pe Harry. Aparent James Potter și prietenii lui își băteau joc de Plesneală când erau copii precum Draco Reacredință și prietenii lui o fac cu Harry. Remus Lupin a primit locul de muncă pentru care Plesneală a aplicat din prima carte până în prezent. Când Lupin a fost angajat, Plesneală știa că acesta este vârcolac și s-a asigurat că va fi concediat pentru a aplica din nou, dar și pentru a se răzbuna. În acel moment originile lui Lupin nu era cunoscute, el le-a predat elevilor o lecție despre vârcolaci care trebuia predată la finalul anuluiastfel a oferit elevilor favoriți motive să îl raporteze pe Lupin Ministerului Magiei. Un elev l-a raportat pe profesorul Lupin. Remus Lupin este concediat când se descoperă că este vârcolac. Plesneală se răzbună pe Remus, vrei să aflii de ce? Citește cartea.

În aceeași carte profesorul Pleasneală este învins în câteva secunde de câtre Sirius Black ceea ce ne confirmă de ce nu a primit profesorul Pleasneală catedra de ”Apărare Contra Magiei Negre”, deși aplică de ani buni. Plesneală pe de altă parte este profesor la Hogwarts și niciodată nu a fost selectat pentru un loc de muncă mai bine plătit sau prestigios deși era mai priceput decât tatăl lui Harry. Oare de ce? Era și el o combinație? De ce este așa de apropiat de Draco Reacredință și familia lui? De ce este în relații bune cu Lucius Malfoy, un vrăjitor cu sânge pur, bani și influență? Îl susține pe Draco pentru a avansa în carieră?